Varful Omu din Muntii Bucegi este varful muntos clasat al unsprezecelea între varfurile muntoase din Romania, situat în Masivul Bucegi, reprezentând cel mai înalt punct al acestui masiv. Altitudinea sa este 2.505 metri, dupa alte masuratori, 2.507 metri, la baza bolovanului de pe varf, sau 2.514 metri in varful acestuia. Este vizibil de pe creasta Piatra Craiului, precum si de pe Valea Prahovei.
Pe Varful Omu se afla cabana omonima, Cabana Omu, precum si o statie meteorologica, Statia meteorologica Varful Omu, care poate fi considerata locul cel mai înalt din Romania populat permanent.
In zona Varfului Omu se intalnesc ramurile principale ale masivului Bucegi, ramurile “potcoavei” Bucegi. De sub Varful Omu, la mare inaltime izvoraste raul Ialomita. Avand o temperatura medie anuala este cuprinsa intre o si 2 grade, clima prezenta aici e cea alpina. Flora zonei este cea specifica padurilor de conifere si foioase dar si unele pajisti alpine de altitudini foarte mari. Fauna specifica Varfului Omu este reprezentata de cocosul de munte, acvila de munte si capra neagra, dar si de ursul brun, mistretul, caprioara si veverita.