Cascada Urlătoarea din Bușteni
Cascada Urlătoarea din Bușteni este situată în Munții Bucegi și ocupă un loc de top într-un clasament al atracțiilor din România.
Este una dintre cele mai spectaculoase cascade din România, datorită înălțimii sale de 15 metri și a debitului de apă impresionant.
Denumirea cascadei derivă din zgomotul puternic produs de ape în căderea lor.
Traseul către Cascada Urlătoarea este cel mai ușor din Munții Bucegi, accesul se poate face din Bușteni urmărind marcajul cu “punct roșu” sau din Poiana Țapului urmând marcajul cu punct albastru.
Puțini știu însă că drumul ce pornește din Poiana Țapului a fost realizat de Regele Carol I și leagă Castelul Peleș de Cascada Urlătoarea.
Se spune ca Regina Maria poposea, în plimbările ei călare, la 300 de metri mai sus de cascadă, pentru a se odihni pe “Banca Reginei”, așa cum a fost numită o piatră în formă de scaun domnesc.
Cascada Urlătoarea se află la o altitudine de 1055 de metri unde apele sar peste un prag format din brecie calcaroasă, având la bază strate de Sinaia, iar în partea de sus, conglomerate.
În afară principalei căderi de apă, există și alte căderi de apă mai mici, desfășurate pe câțiva zeci de metri mai sus, pe cele două pâraie, Urlătoarea Mare si Urlătoarea Mică.
Vegetația zonei se încadrează în etajul montan inferior reprezentat prin făgete pure sau cu carpen și in etajul montan mijlociu format din amestecuri de fag, brad și molid.
Cu siguranța Cascada Urlătoarea este una dintre cele mai vizitate destinații turistice de pe Valea Prahovei.
