Vârful Omu din Munții Bucegi
Vârful Omu din Munții Bucegi este vârful muntos clasat al unsprezecelea între varfurile muntoase din România, situat în Masivul Bucegi, reprezentând cel mai înalt punct al acestui masiv. Altitudinea sa este 2.505 metri, după alte măsurători, 2.507 metri, la baza bolovanului de pe vârf, sau 2.514 metri în vârful acestuia. Este vizibil de pe creasta Piatra Craiului, precum și de pe Valea Prahovei.
Pe Vârful Omu se află cabana omonimă, Cabana Omu, precum și o stație meteorologică, Stația meteorologică Vârful Omu, care poate fi considerată locul cel mai înalt din România populat permanent.
În zona Vârfului Omu se întâlnesc ramurile principale ale masivului Bucegi, ramurile “potcoavei” Bucegi. De sub Vârful Omu, la mare înălțime izvoraște râul Ialomița. Avand o temperatura medie anuala este cuprinsa intre o si 2 grade, clima prezenta aici e cea alpina. Flora zonei este cea specifică pădurilor de conifere și foioase dar și unele pajiști alpine de altitudini foarte mari. Fauna specifică vârfului este reprezentată de cocoșul de munte, acvila de munte și capra neagră, dar și de ursul brun, mistrețul, căprioara si veverița.
