Castelul Peleș
Castelul Peleș, reședința de vară a regilor României, a fost construit pe vremea regelui Carol I al României (1866 – 1914) și a devenit unul dintre cele mai importante monumente ale Europei secolului XIX. Pe terenul cumpărat de rege au fost construite pe lângă castel: Pelișorul, Corpul de Gardă, Economatul, Casa de Vânătoare Foișor, Grajdurile, Uzina Electrică, și Vila Șipot. Până la terminarea castelului (1883), Regele Carol I și Regina Elisabeta, au locuit la casa de vânătoare, terminată înaintea castelului. Datorită uzinei electrice proprie, Peleșul a fost primul castel electrificat din Europa.
Prin amenajările de după 1900, reședința a fost supraînalțată cu un etaj, de asemenea și turnul principal. În forma sa finală, clădirea cu o suprafață de 3200 mp, are 160 de camere și peste 30 de băi. În cele 160 de încăperi ale sale castelul a adăpostit una dintre cele mai importante colecții de tablouri din Europa și o bogată colecție de arme, cu peste 4000 de piese europene și orientale, din secolele XIV-XVII. Frumusețea și bogăția lemnăriei sculptate și vitraliile colorate obțin pe drept admiratia vizitatorilor. Castelul Peleș se vizitează în procent de 35%. Holul de onorare, o sală de recepție realizată în anul 1911 de Karel Liman dintr-o fostă curte interioara este bogat ornamentată în lemn, și are acoperiș din vitralii. Sălile de arme au fost amenajate între anii 1903-1906, iar sala de consilii, in 1914. Sala Florentina, Marele Salon, este decorat în stilul neorenasterii italiene. Sala de teatru în stilului Ludovic XIV are 60 de locuri și lojă regală. Apartamentul imperial a fost amenajat în 1906, în stilul Maria Theresa pentru vizita împaratului Austro-Ungariei, Franz Josef. Dupa abdicarea Regelui Mihai, în 1947, castelul Peleș a intrat în circuitul turistic, iar celelate clădiri au fost folosite de oamenii de cultură ai vremii. În Economat și Corpul de Gardă sunt amenajate hoteluri, restaurante, iar celelalte clădiri au devenit vile turistice, sau de protocol.
In 2006, guvernul roman a anunțat retrocedarea castelului fostului rege Mihai I de România. Contrar zvonurilor, castelul nu a fost vândut statului Român pentru suma de 30 de milioane de euro. Retrocedarea efectivă s-a realizat la data de 20 februarie 2007. Deși se afla în proprietatea privată a Casei Regale, Regele Mihai a decis să păstreze în continuare calitatea de muzeu a castelului, lasandu-l în circuitul turistic.

site oficial:
http://peles.ro/